اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان یکی از مهمترین فعالیت هایی هست که برای تکمیل سازه باید انجام شود. این روند لازم است با رعایت اصول استاندارد طی شده و در صورت بروز اشتباه، جهت تعویض و تعمیر لوله کشی آسایش ساکنین مختل خواهد شد. علاوه بر این چنانچه در لوله کشی فاضلاب ساختمان از یک سری اصول و قواعد خاص پیروی نشود، هزینه های بسیار زیادی برای تعمیر و تعویض آن پرداخت خواهید کرد. گاهی اوقات تعمیر لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان موجب شده که به صورت روکار این روند اجرا شده و ساختمان با ظاهری ناپسند مواجه شود. تمام این مشکلات نشان می دهند که اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان را به عنوان یکی از مهمترین مراحل اجرای تاسیسات مکانیکی ساختمان باید به یک تیم متخصص و کاربلد بسپارید.
دلیل رعایت استاندارد در لوله کشی ساختمان
رعایت اصول لازم برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان مزایای زیادی به همراه دارد. با توجه به اینکه تاسیسات لوله کشی ساختمان یعنی اینکه آب و مواد پسماند از نقطهای به نقطه دیگر از طریق لوله کشی هدایت شوند، لازم است که برای انجام این کار و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی چند نکته کلیدی در نظر گرفته شود.
اگر تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان به درستی اجرا شوند، می توان علاوه بر رعایت ایمنی، برای کنترل حرکت آب و مواد پسماند به درستی اقدام نمود. یک سیستم لوله کشی فاضلاب باید به شکلی طراحی شود که مواد گندزا را بتواند به خوبی از ساختمان خارج کرده و به محل مورد نظر هدایت کند.
از دیگر مزایای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- رعایت بهداشت در سیستم لوله کشی فاضلاب
- استفاده صحیح از تجهیزات و تجهیزات لوله کشی ساختمان
- جلوگیری از هزینه های اضافی برای تعمیر و نگهداری لوله کشی
- ممانعت از دوباره کاری برای تغییر نمای ساختمان و تخریب بخش هایی از آن
تمام این موارد هنگامی قابل دسترسی هستند که در لوله کشی ساختمان اصول بهداشتی رعایت شده و بتوان با استفاده از یک نقشه استاندارد مسیر حرکت لوله ها را در جاهایی قرار داد که به هیچ عنوان دچار آسیب فیزیکی نشوند.
نکات مهم برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان
یک تیم حرفه ای برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان نکات فنی را رعایت کرده تا این روند را بتواند به درستی طی کند.
- در لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان باید لوله های فاضلاب پایین تر از لوله های آب قرار گیرند. در این شرایط چنانچه لوله های فاضلاب با نشتی مواجه شوند، مواد پسماند و گندزا به درون آب ساختمان وارد نخواهند شد.
- نکته مهم دیگر برای لوله کشی ساختمان، انتخاب درست لوله های آب و تجهیزات لازم در اجرای این پروژه است. باید لوله های آب به شکلی انتخاب شوند که در تامین آب و انتقال آن فشار لازم را بتوان مشاهده کرد.
- سیستم لوله کشی فاضلاب نیز برای اینکه دچار گرفتگی نشود باید با شیب مناسب اجرا شود. اگر در انجام لوله کشی فاضلاب شیب مناسب برای لوله ها در نظر گرفته نشود، با گرفتگی مسیر مشکلات زیادی برای ساختمان به وجود خواهد آمد.
- اطمینان از لوله کشی صحیح و همچنین برقراری اتصال لوله ها به شکل استاندارد سبب می شود که از عدم نشتی آن ها بتوان مطمئن شد.
روش های لوله کشی ساختمان
برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان می توان از روش های مختلف استفاده کرد. چنانچه این روند به صورت حرفه ای طی نشده و عملیات را یک مجموعه کاربلد نتواند انجام دهد، برای تغییرات باید هزینه های زیادی پرداخت نمود.
لوله کشی به روش سنتی انشعابی
از گذشته تا به امروز روش سنتی برای لوله کشی ساختمان مورد استفاده قرار گرفته است. این روش به شکلی است که به تمام بخش های ساختمان لوله های انشعابی ریز و درشت از یک لوله اصلی کشیده می شوند. در اجرای روش سنتی انشعابی، لوله های آب گرم و سرد با هم به بخش های مختلف کشیده خواهند شد. معمولا برای اجرای این روش از لوله استیل و یا لوله پلیمری استفاده می کنند. با توجه به معایب زیاد لوله کشی سنتی، این روزها کمتر از آن برای ساختمان ها بهره می برند.
لوله کشی روکار ساختمان
روش دیگر در اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان، لوله کشی روکار است. این روش ممکن است موجب آسیب رساندن به لوله های فاضلاب شود. در اجرای لوله کشی روکار ساختمان برخی از لوله ها را بر روی دیوارها قرار می دهند. علاوه بر اینکه احتمال آسیب دیدن لوله ها وجود دارد، ظاهری نامناسب و جلوه ای زشت برای ساختمان به وجود خواهد آورد. البته این روزها بر روی لوله ها با هدف رفع این ظاهر نامناسب می توان از داکت استفاده کرد.
لوله کشی کلکتوری
تیم های متخصص و مجموعه هایی که در اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان فعالیت می کنند از روش کلکتوری نیز می توانند استفاده نمایند. این روش از لوله کشی فاضلاب به شکلی است که در آن هر کدام از قسمت های ساختمان، خود دارای یک انشعاب است. اگر در یک بخش از ساختمان مشکلی مشاهده شود، نیاز به قطع شدن آب تمام ساختمان وجود ندارد. برای اجرای این روش لوله کشی از لوله های ۵ لایه و پلیمری می توان استفاده کرد. کیفیت لوله های پلیمری و ۵ لایه بسیار بالا بوده و با اجرای این روش می توان از خطراتی مانند افت فشار، ترکیدگی لوله، رسوب گیری و خوردگی آن ها جلوگیری نمود.
لوله کشی به روش زیر سقفی
جدیدترین روشی که برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، روش زیر سقفی نام دارد. مجموعه ای که پروژه را در اختیار گرفته و قصد دارد از این روش استفاده کند، به جای کف، لوله ها را در سقف اجرا خواهد کرد. مزایای لوله کشی به روش زیر سقفی سبب شده است که این روزها در ساختمان های مختلف آن را به کار گیرند. انعطاف پذیری بالای لوله ها و همچنین کاهش فشار وارد شده بر لوله ها را می توان از جمله مهم ترین مزایای لوله کشی ساختمان به روش زیر سقفی نام برد. سرعت تعمیر و تعویض لوله ها چنانچه با آسیب مواجه شوند نیز در این روش بسیار بالا است.
صفر تا صد لوله کشی ساختمان
اجرای تاسیسات لوله کشی آب ساختمان دارای ۴ مرحله اصلی است.
مجموعه ای که این پروژه را در اختیار می گیرد ابتدا یک طراحی و نقشه کشی انجام داده تا بهترین مسیر را برای لوله کشی انتخاب نماید.
در گام بعدی برای لوله کشی آب ساختمان، نوع و جنس لوله ها انتخاب شده و بهترین اتصالات را نیز باید در نظر گرفت.
پس از انتخاب لوله ها و اتصالات باید مرحله سوم یعنی لوله گذاری و انجام اتصالات با رعایت اصول فنی انجام پذیرد. در این گام برای قسمت های مختلف ساختمان مانند سرویس بهداشتی، حمام، آشپزخانه، کولر گازی و شوفاژ، لوله کشی انجام می گیرد. لوله کش متخصص باید مهارت های لازم را جهت لوله کشی آب گرم و سرد و همچنین لوله کشی به بخش های مختلف ساختمان را داشته باشد.
در گام آخر برای اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان، تست سیستم صورت می گیرد. پس از نصب کامل اتصالات و شیرآلات باید به جهت آبرسانی و اطمینان از عدم وجود نشتی، مجری لوله کشی آب را درون مسیر لوله ها هدایت کرده تا با اطمینان از عدم نشتی کار را به مشتری تحویل دهد.
مقررات لوله کشی فاضلاب ساختمان
اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان به همین سادگی نیست. با توجه به اهمیت نصب تاسیسات بهداشتی و لوله کشی ساختمان، در سال های اخیر قوانینی وضع شده است که برای اجرای لوله کشی مهندسین باید آن ها را در نظر گیرند. از جمله مهمترین اصولی که در اجرای تاسیسات فاضلاب ساختمان باید در نظر گرفته شوند، شیب بندی، سایزبندی و طراحی درست مسیر لوله کشی است. این موارد به عنوان مهمترین اصول در لوله کشی فاضلاب ساختمان باید کاملا مد نظر قرار گیرند. علاوه بر این انتخاب متریال با کیفیت و اتصالات استاندارد را باید در کنار سه اصل مهم قرار داد تا این روند بهترین شکل طی شود.
قیمت اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان
هزینه اجرای تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان با توجه به عوامل مختلفی اعلام می شود. به عنوان مثال نوع لوله کشی که می تواند شامل لوله کشی به روش زیر سقفی، لوله کشی کلکتوری، لوله کشی روکار و یا لوله کشی انشعابی باشد از جمله مهمترین فاکتورها در برآورد هزینه این روند خواهد بود. علاوه بر این مصالح به کار رفته و ابعاد کار نیز می توانند در هزینه اجرای لوله کشی فاضلاب تاثیر خود را بگذارند. هر اندازه زمان اجرای پروژه بیشتر شود و سختی کار بالاتر رود نیز هزینه هایی که پرداخت خواهید کرد افزایش خواهند یافت. مجموعه تیوان تاسیسات به شما اطمینان می دهد که این مرحله از اجرای تاسیسات مکانیکی ساختمان را با کیفیت بالا و بهترین قیمت بر عهده می گیرد.